Katanics Sándor honlapja

A kádártaiak ezt is kibírják

Jött a hír, még július utolsó napjaiban, hogy Kádártán az orvosi rendelőt bezárják és a kádártaiaknak buszra, vagy autóba kell ülni, ha el akarnak jutni a körzeti orvosukhoz. Vigasztalásul azt is hozzátették Veszprém „nagyjai”, hogy ez csak átmeneti állapot. Mert hamarosan, ősszel benyújtanak egy pályázatot és nyerni fognak. S remélhetőleg a következő év tavaszán már újra Kádártán is el lehet jutni majd a háziorvosokhoz.

A város alpolgármester asszonya a sajtó előtt elmondta, hogy az üresen maradt faluház, hipermodern rendelővé válik, valamivel több, mint 30 millióból minden igényt kielégítő gyerek- és felnőtt orvosi rendelő lesz Veszprémnek ebben a városrészében is. ( A „faluház” a klubkönyvtárral együtt átköltözött a megújított „volt TSZ étterembe”, amire eddig 70 milliót költött a város, az adófizetők pénzéből. Az, hogy ez mennyire volt ésszerű beruházás, idővel eldöntik a kádártaiak.)

A Gyulafirátóton élő képviselő, aki Kádártát is képviseli a közgyűlésben, hozzátette: „ a pályázat feltételeként augusztus elsejétől megszűnik Kádártán az orvosi ellátás, a rendelés helyszíne megváltozik, a betegeknek Veszprémbe kell utazniuk, ha orvosi ellátásra szorulnak.” (Vehir.hu)

Sehogyan sem értettem azt az állítást, hogy a pályázat feltétele lenne a rendelő bezárása.  Miért ne lehetne addig változatlan formában működtetni a rendelést, amíg az új orvosi rendelő meg nem épül?

Kérdeztem a Polgármesteri Hivatal munkatársait, segítsenek ezt a számomra egyértelművé tenni. Meg is találtam a pályázati kiírást, de abban pontosan az alábbiak voltak olvashatóak. „Új építés kizárólag abban az esetben támogatható: a) amennyiben a támogatást igénylő nem rendelkezik a szolgáltatás működtetéséhez szükséges épülettel; vagy b) amennyiben a támogatást igénylő rendelkezik a szolgáltatás működtetéséhez szükséges épülettel, azonban: - a meglévő épület gazdaságos átalakításra alkalmatlan…”

„Azt a tényt, hogy valamely ingatlan gazdaságos átalakításra alkalmatlan, nem bővíthető, tervezői nyilatkozattal szükséges igazolni, illetve az ingatlan életveszélyes/használatra alkalmatlan állapotát az illetékes megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének – ÁNTSZ – igazolásával (jegyzőkönyvvel) vagy statikai szakvéleménnyel vagy az Építésügyi Hatóság által kiadott igazolással szükséges alátámasztani, melynek kelte korábbi, mint a támogatási kérelem benyújtásának időpontja.”

Rákérdeztem: „ez lenne a magyarázata annak, hogy a határozati javaslatba az augusztus 1. került be határidőként? Ha egyéb oka is van, előre is köszönöm, ha kapok további információkat.”

Nos, egyéb okokról nem tájékoztattak. Egy kedvesen megfogalmazott válaszlevél jött a Stratégiai Iroda vezetőjétől. A levél lényeges sorai a következőképpen szólnak:

„Az orvosi praxisok átköltöztetésének a két ütemben történő lebonyolítását nem kizárólag a pályázati előírások generálják, hanem költséghatékonysági szempontok is indokolják. Az eddigi településrészi ellátási telephely felújítása az előzetes tervezői becslések szerint jelentősen megterhelné az önkormányzat költségvetését, mert az épület energetikailag rendkívül rossz állapotban van és a kötelező akadálymentesítés is aránytalan terheket róna a fenntartóra.

Ugyanakkor a településrész központjában kialakítandó praxisokhoz is önerő igénybevételére lesz szükség az önkormányzat részéről, mert az elszámolható költségekből kizárólag közvetlenül az orvosi rendelők fejlesztésére lehet fordítani.

A megfelelő külső környezetrendezés és a további közösségi funkció kialakítása érdekében viszont a teljes épület megújítása válik szükségessé, egy  komplex beavatkozás keretében. Ennek az önrésznek a finanszírozása érdekében a kiürített orvosi rendelő, vagyis az ellátást 2017. augusztus 1-ig biztosító épület eladása volna indokolt, amire korábban is mutatkozott már vevői érdeklődés.”

Nos, mindebből én az alábbi következtetésre jutottam: egyrészt a valamikor családi háznak épült rendelőt meg szeretné venni, vagy már meg is vette valaki. Orvosi rendelőknek a mai kor követelményeit szem előtt tartva, a meglévő épületet túl költséges átalakítani. Egyszerűbb volt tehát augusztus elsejével bezárni, mert akkor a pályázat benyújtásakor le lehet írni, hogy a városrészben nincs orvosi rendelő. S nem kell holmi engedélyek, szakvélemények megszerzésével bíbelődni. Így az időből sem fut kis senki, s a lényeg, hogy a választások előtt úgyis nagyon hálásak lesznek a kádártaiak azért, hogy kapnak egy új rendelőintézetet.

Mielőtt bárki megkérdőjelezné, a rendelő megújításának a gondolatát, akár a volt faluházban - ha már egyszer azt is kiürítették és a választási ígéreteket nem betartva nem alakították át nyugdíjas napközi otthonná-én is támogattam. Azt viszont nem támogatom, hogy az emberektől várjanak további áldozatokat, csupán mert így lehet spórolni a papírmunkán. (Az, hogy a közpénzekkel is, az egyáltalán nem biztos, s ezt már számos esetben bizonyították is.)

Szóvá is tettem volna mindezt, ha nem vezetnek engem is meg a júniusi közgyűlésen. Nem vettem észre és ezt szégyellem is kellőképpen, hogy az előterjesztés (a Veszprémi Bölcsődei és Egészségügyi Alapellátási Integrált Intézmény alapító okiratának módosítása c. előterjesztés) egyik mellékletében eldugva szavaztatták meg az augusztus elsejei határidő határozatba foglalását. Ha észre is veszem, akkor sem lett volna esélyem változtatni rajta. Mivel a szándék szerintem elég nyilvánvaló ebben az esetben is, maximum megrántják a vállukat. A Fideszes többség soha semmit nem vitat, csak szavaz. Ahogyan azt a testületi munkát „irányító” akarja.  Az előterjesztés szöveges bevezetőjéből a valódi szándékra rávilágító mondatokat ezúttal is kihagyták. A téma tárgyalásakor az előterjesztő sem hívta fel mindezekre a fontos részletekre a figyelmet.

A döntés előkészítői nyilván abból indultak ki, a kádártaiaknak ez az egy év orvosi rendelő nélkül nem számít, s ezt a kényelmetlen, utazgatással járó helyzetet, ahogy sok mindent mást is, majd csak kibírják. 

Katanics Sándor

Veszprém-Kádárta 

Telefon: 
20-321-2829 

E-mail: 
sandor.katanics@gmail.com

Hányan olvasnak most?

Oldalainkat 183 vendég és 0 tag böngészi

Látogatók száma

Cikkmegtekintések találatai
136303

Keresés

Copyright © 2016. Katanics Sándor